2016. szeptember 16.

Őszi galette

Van az udvarunkban egy gigantikus fügefa.
A gond csak az, hogy már olyan magas, hogy még a 
függőfolyosóról is képtelenség elérni a rajta pompázó
fügéket. Fél óra és egy partvisnyél kellett hozzá, hogy 
azt a 4 szemet levadásszam, ami ehhez a sütihez kellett.
De megérte a küzdelem! 
Az eredeti receptet ITT találtam, és azonnal beleszerettem!
Én még kicsit bővítettem az őszi gyülömcsskálát a 
körtével, és nemcsak a tésztába tettem kardamomot, hanem
a gyümikre is, mert annyira szeretem!!!! 
Elképesztően érdekes és különleges íze lett ezektől a 
nem mindennapi gyümölcsöktől, és hát a kardamom...
az Ősz ajándéka ez a süti! 

Elkészítés:
1. A tésztához először a zabpelyhet kávédarálóval por állagúvá
daráljuk.
2. A konyhai robotgépbe tesszük a többi száraz anyaggal együtt:
liszt, cukor, fűszerek, csipet só.
3.A hideg vajjal morzsalékos állagúra mixeljük.
4. Hozzáadjuk a vizet és a citromlevet, és néhány gyors,
pulzáló keveréssel összedolgozzuk a tésztát.
5. 1 órár hűtőbe tesszük pihenni.
6. Közben a gyümölcsöket felvágjuk, és a mézzel/
juharsziruppal, illetve a kardamommal összekeverjük.
7. A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk,
nagyjából kör alakúra  és egy sütőpapíros tepsire
helyezzük.
8. Halmozzuk a közepére a gyümölcsöt, szórjuk meg
egy kis durvára vágott dióval, és a  tészta
széleit hajtsuk körben a töltelékre.
9. Kenjük meg a tésztát egy kis tejföllel, szórjunk rá 
egy pici barna cukrot, és előmelegített 180 fokos sütőben
süssük 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz!

2 megjegyzés:

  1. Fincsin hangzik. MEkkora lesz a végeredmény? Hány szeletes? Hány főre elég? :) Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Süni! Olyan 30 cm átmérőjű!8 nagy szelet!Nálunk én ettem megy egyedül :D

    VálaszTörlés